Tips Kurus: Bersihkan Usus Sebelum Mulakan Diet

TipsKurusUsus

Tips Kurus Kali Ini Adalah Berkenaan USUS

 

“Apa kena mengena usus dengan nak kurus?”

Abam tahu, mesti itu adalah persoalan dalam kepala korang kan?

Okay, meh sini baca sampai habis apa yang Abam nak cite kat korang.

Biasanya kan, orang yang tak berapa nak kurus ni ususnya sangat sangat kotor jika di bandingkan dengan orang yang lebih kurus. Ususnya penuhi banyak toksin akibat dari cara pemakanan yang kurang sihat.

Terlalu banyak keladak yang tersangkut dalam usus mereka umpama longkang yang tidak pernah dibersihkan.

Cuba korang bayangkan, kalau longkang tak pernah di bersihkan apa jadi?

  • Makin lama, pengaliran longkang tu tidak lancar.
  • Makin lama, longkang akan berkeladak/berlumut dan sebagainya.
  • Longkang tersumbat akibat dari kotoran yang tak pernah dibersihkan
  • Bau busuk
  • Dan macam macam lagi..

Ia sama dengan usus kita. Dah berpuluh tahun kita isi dengan pelbagai jenis makanan dalam perut kita. Ada McD, KFC, Maggi, Mee Goreng, Nasi Lemak, Roti Canai, Tomyam, Rendang dan banyak lagi.

Lebihan dari semua makanan tersebut akan menghasilan plag yang melekat di dinding usus yang mana ia akan menebal sedikit demi sedikit setiap kali kita makan makanan yang tidak seimbang.


Kesan Usus Tidak Bersih Kepada Proses Menurunkan Berat Badan

TipsKurusUsusKotor

Okay, biasanya orang yang tengah dalam proses menurunkan berat badan ni akan ambil makanan yang lebih sihat dari biasa. Dia orang akan mula kurangkan makanan berminyak, berlemak, bergula, bergaram dan sebagainya.

Lepas tu dia orang akan mula ambil buah buahan, sayur sayuran dan makanan sihat lain nya seperti suplimen dan lain lain.

Masalahnya adalah, usus yang penuh dengan kotoran itu akan menghalang  penyerapan khasiat (nutrisi) yang di ambil melalui makanan sihat di atas itu.

Tapi tidak la semua di tidak di serap. Cuma bagi abam ia satu pembaziran. Nutrisi yang sepatutnya banyak di serap oleh badan telah tersekat oleh kerana kotoran yang belum di bersihkan di dalam usus.

TipsKurusBuncit

Bukan setakat itu je, Kalau di biarkan usus berkeladak. Ia boleh membawa pelbagai masalah kesihatan. Rujuk gambar di bawah ni.

 

TipsKurusNajis

 

TipsKurusFakta70Persen


Kesimpulan

Kesimpulannya, Untuk lebih mudah menurunkan berat badan. Dalam tips kurus kali ini Abam  mengesyorkan anda untuk buat proses detox dahulu dalam proses anda menurunkan berat badan.

Proses detox biasanya tak ambik masa lama pun. Buat selama 7 hari pun dah cukup untuk membersihkan keladak dalam usus tu.

Lepas usus dah bersih, insyaAllah nutrisi yang di ambil dari makanan mahupun supplemen akan di serap dengan lebih baik. Dan ini akan lebih mempercepatkan proses penurunkan berat badan korang.


Ada belajar sesuatu dari entri ini???

Jangan kedekut untuk kongsikan kepada rakan rakan lain. Takkan nak sihat seorang seorang je kan?  😆 

Ok.. Klik butang SHARE Yer!

JANGAN LUPA LANGGAN TIPS KURUS dari ohkurus.com

Tags: , ,

About the Author

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top